Videoclub Lavidac zet Poppentheater TIJL in de kijker

poppentheater_tijlLanden – Met de nieuwste filmcreatie brengt videoclub Lavidac van Landen een eerbetoon aan Poppentheater TIJL uit Tienen. Dat gebeurde met de medewerking van Albert Vandersteen. Hij is de creatieve en artistieke leider en stichter van het poppentheatermuseum TIJL. Lavidac werkte in samenwerking met Albert Vandersteen een filmdocument uit. De 85- jarige Albert en zijn echtgenote kregen onlangs in voorpremière een beeldig overzicht van ruim vijftig jaar cultureel erfgoed te zien.

Cyrille Peeters, regisseur van de film en voorzitter van Lavidac, noemt Albert een doortastend veelzijdig talent, de bezieler van het éénmanspoppentheater en de stichter van het poppentheatermuseum. Albert Vandersteen is ook de regisseur en schrijver van de operette “Het zigeunermeisje”. Albert vervaardigde handgemaakte poppen en de Tijlfiguur. Hij organiseerde ook folklorestoeten.

Voor de première van de film moet je in de loop van april naar poppentheater TIJL in het stadspark in Tienen. Je ziet er de poppen Tijl, Jan Klaassen, Woltje, enz ….Deze beweegbare theaterpoppen worden terug tot leven gebracht in de film. Je krijgt een overzicht van vijftig jaar creativiteit door de bezieler Albert Vandersteen.

 

Het Nieuwsblad – Dirk Lambrechts